no to rzeczywiscie masz auto z fabryczna instalacja
Turbina nie kręci się...?
Zwiń
X
-
Turbina nie kręci się...?
Witam,
Sprzedałem zupełnie niedawno na allegro turbinę, którą kupiłem jakiś czas temu tutaj na forum jako nową.
Jako że była od naszego forumowego dostawcy, mam pewność, że rzeczywiście była nowa.
Pan, który ją kupił i zamontował, twierdzi, że nie wkręca się. Ma ona ponoć problem jakby z rozpędzeniem łopatek - po dodaniu gazu wężyki, które ponoć zwykle rozszerzają się, teraz się zwężają - jakby silnik dostawał za mało powietrza.
Bardzo proszę o zdiagnozowanie problemu.
Pozdrawiam!Była:
ASV + chip
HP: coś z <124.6, 138.6> [KM] - zależnie od hamowni
Teraz: S2C fiolet amethyst
-
-
Re: Turbina nie kręci się...?
Zamieszczone przez RapistWitam,
Sprzedałem zupełnie niedawno na allegro turbinę, którą kupiłem jakiś czas temu tutaj na forum jako nową.
Jako że była od naszego forumowego dostawcy, mam pewność, że rzeczywiście była nowa.
Pan, który ją kupił i zamontował, twierdzi, że nie wkręca się. Ma ona ponoć problem jakby z rozpędzeniem łopatek - po dodaniu gazu wężyki, które ponoć zwykle rozszerzają się, teraz się zwężają - jakby silnik dostawał za mało powietrza.
Bardzo proszę o zdiagnozowanie problemu.
Pozdrawiam!
Najłatwiej było by podpiąć VAG-a i zobaczyć ile ładuje turbina. Ale generalnie wystarczy sprawdzić, czy łopatki "na luzie" są w krańcowej pozycji "na max doładowania" i czy po przygazowaniu " pod obciążeniem" ( można spróbować ruszyć lekko na ręcznym, żeby trochę obciążyć silnik ) coś się zmienia ( porusza się sztanga ). Można na początek zdjąć wężyk z gruszki turbiny i spróbować "przelecieć" się ostro autem, jak wywali notlauf a na założonym wężyku tego nie robi to znaczy że układ coś jednak reguluje. Potem juz tylko VAG i logi dynamiczne i wszystko będzie jasne.
BTW. Te kurczące i puchnące wężyki to chyba też nie jest normalne, ale nie wiem, nigdy tego u siebie nie sprawdzałem :roll: ...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Gość mówi, że "nie wkręca się", trzeba dać większe obroty silnika, żeby zaczęła się chociaż trochę bujać, jakby wirnik nie chciał się kręcić - tak go zrozumiałem. Jak w nowej turbinie powinien się obracać wirnik? Po zakręceniu palcem kręci się jak bez oporów czy raczej szybko hamuje?Była:
ASV + chip
HP: coś z <124.6, 138.6> [KM] - zależnie od hamowni
Teraz: S2C fiolet amethyst
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez RapistGość mówi, że "nie wkręca się", trzeba dać większe obroty silnika, żeby zaczęła się chociaż trochę bujać, jakby wirnik nie chciał się kręcić - tak go zrozumiałem. Jak w nowej turbinie powinien się obracać wirnik? Po zakręceniu palcem kręci się jak bez oporów czy raczej szybko hamuje?
Najlepiej było by zrobić logi dynamiczne VAG-iem i było by wszystko jasne bez "gdybania".
A co do wirnika to o ile pamiętam w fabrycznie nowej turbinie ten wirnik raczej hamuje dosyć szybko. Pamiętaj, że turbina potrzebuje do pracy filmu olejowego i to o odpowiedniej gęstości ( olej w temp. pokojowej jest gęstszy niż w temp. pracy 80 - 100 st. C ).Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
Komentarz